Veilig op stap in ... een virtuele wereld

Dit project wordt gerealiseerd met de steun van Stichting tegen Kanker

Project werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van De Warmste Week 2023

Financiële steun van Roche NV

Mensen met een hematologische aandoening verblijven vaak lange tijd in het ziekenhuis. Regelmatig moeten ze in quarantaine, omdat hun bloedwaarden niet oké zijn en de risico’s op besmetting te groot. De eenzaamheid en de verveling slaan dan snel toe. Je zit immers altijd tussen 4 dezelfde muren, je hebt weinig contact.

Vzw SuperNils wil hieraan iets doen. Daarom gaan we een Metaverse (hypothetische online wereld waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten via avatars) laten ontwikkelen, waarmee patiënten zich kunnen verplaatsen vanuit hun ziekenhuiskamer of -omgeving naar een open virtuele wereld. En dit op een geheel veilige manier, zonder risico op besmetting en infectie. Doelstellingen van de Metaverse zijn een stapje opzij kunnen zetten uit de realiteit, waardoor de dagelijkse beslommeringen even kunnen vergeten worden en de tijd wat sneller vooruit gaat. Het welbevinden en mentale welzijn zal hierdoor ook verbeteren, wat dan weer een positieve invloed heeft op het genezingsproces. Het geeft de patiënten bovendien de kans zich te begeven naar een plek, waar ze op dat moment eigenlijk niet kunnen/mogen komen. Verder zal de Metaverse eenzaamheid een stukje wegnemen, door al dan niet live te kunnen spreken met familie, lotgenoten en/of de SuperNils Avatar. Ook andere doelstellingen van vzw SuperNils kunnen verwerkt worden in het programma, namelijk informeren (gezondheidseducatie) en werken aan beweeglijkheid.

De ontwikkeling van dit uitgebreide project zal gebeuren door een Antwerps gespecialiseerd bedrijf, Venar.

Volgende features zouden daarbij kunnen ontwikkeld worden, uiteraard afhankelijk van het beschikbare budget.

  • Het budget van Stichting tegen Kanker ondersteunt de ontwikkeling van een virtuele SuperNils-omgeving, met SuperNils-Avatar.
  • Verder willen we virtuele rondleidingen voorzien, buiten het ziekenhuis. We denken daarbij aan een toer doorheen het toeristische centrum van Antwerpen, een bezoek aan de dierentuin, een wandeling langs de Schelde, een museumbezoek, … Voor deze filmpjes hebben we ook al budget van Stichting tegen Kanker en andere sponsors.
  • Een ontspanningsgedeelte, waarbij je onder begeleiding kan mediteren op het topje van een mooie berg of gewoon in de natuur.
  • Interactie met de SuperNils-Avatar.
  • Gezondheidseducatie, waarbij je bijvoorbeeld iets meer leert over noodzakelijke dieetvoeding (wandeling doorheen een supermarkt, waarbij de Avatar je tips en uitleg geeft – aangeleerd via AI en met de steun van diëtisten uit de partner-ziekenhuizen).
  • Integratie van een mogelijke multi-player, waarbij je live in interactie kan gaan met je familie of vrienden, zonder echt fysiek contact.
  • Integratie van laagdrempelige bewegingstussendoortjes (gekoppeld aan de bewegingskoffer van vzw SuperNils).
 

Om aan de slag te kunnen gaan met deze Metaverse, hebben we uiteraard VR-brillen nodig. Vzw SuperNils kan de partnerziekenhuizen alvast een aantal brillen ter beschikking stellen, vanuit de budgetten van Stichting tegen Kanker. Het bedrijf, Venar, zal de brillen volledig in orde maken, zodat ze eenvoudig en zonder al teveel tussenkomsten van verplegend personeel kunnen gebruikt worden.

Patiënten die thuis aan de slag willen met het VR-pakket, kunnen filmpjes ook bekijken via hun smartphone en een speciale kartonnen houder, die SuperNils ter beschikking stelt aan de patiënten van de partnerziekenhuizen. Bepaalde features werken niet met de smartphone, maar we gaan wel voldoende films voorzien in het systeem, zodat patiënten ook thuis kunnen ontspannen. 

Partners binnen dit mooie project zijn ...

We hebben jullie hulp nodig!

Vzw SuperNils wil dit project zoveel mogelijk op maat maken van de patiënten. Daarom zijn we op zoek naar onderwerpen, thema’s en activiteiten die jullie interesseren. Op die manier kunnen we de middelen correct en nuttig inzetten.

We denken bovendien ook dat dit project een impact kan hebben op medisch en educatief vlak. Het zou dus niet verstandig zijn om de verpleegkundigen en de dokters niet te bevragen. Zij kunnen immers aangeven welke thema’s zij als waardevol beschouwen.

Hieronder vind je de link naar een korte bevraging voor patiënten en zorgkundigen/artsen. Het zou fijn zijn, mocht je ze invullen voor 31 maart 2024. We kunnen de resultaten dan meenemen in de verdere ontwikkeling van het VR-project “Veilig op stap in … een virtuele wereld”.

Alvast bedankt voor jullie waardevolle inbreng!

Eindelijk aan de slag ...

Veilig op stap in een ... virtuele wereld!

Handleiding gebruik VR-bril

Nog in ontwikkeling

Deze handleiding vertelt je stap voor stap hoe je zelfstandig aan de slag kan met de VR-bril in het ziekenhuis. Lees ze aandachtig door, vooraleer je start aan je virtuele avontuur.

Stappenplan opbouw kartonnen VR-bril

Nog in ontwikkeling

Dit stappenplan helpt je om de kartonnen VR-houder in elkaar te zetten. Zodra hij klaar is, plaats je voorzichtig je smartphone in de houder en het avontuur kan beginnen.