Peter Genyn

Ambassadeur van vzw SuperNils

Ik ben eigenlijk heel mijn leven sportief geweest en voor mij is sport gewoon heel belangrijk.

Het is een uitlaatklep.

Ik denk dat dat niet alleen telt voor mindervalide mensen maar ook voor valide mensen.

In 1993, op zestienjarige leeftijd, ben ik in ondiep water gedoken waardoor ik redelijk hoog verlamd ben. Dus ook mijn vingers kan ik niet meer bewegen. Triceps werkt nog voor een derde ongeveer.

Dan heb je de keuze. Of je gaat achter de geraniums zitten en doet niets meer. Of je maakt iets van het leven.  En ik vond het laatste toch de beste keuze.

Fotocredits: Geert de Rycke

Peter Genyn ...

Rolstoelracer en Gouden Paralympiër

Waarom kozen we Peter Genyn als ambassadeur van vzw SuperNils?

Peter maakte al heel wat zaken mee in zijn leven. Het is echt een verhaal van vallen en opstaan. Net zoals bij veel van onze patiënten. 

Peter Genyn brak op 16 jarige leeftijd zijn nek door een duikongeval met een verlamming tot gevolg. Peter bleef niet bij de pakken zitten en vond zijn uitlaadklep in de sport en begon met rolstoelrugby. Hierin wist hij de top te bereiken en nam deel aan de Paralympische Spelen in 2004 en 2012. Toen sloeg het noodlot opnieuw toe en een complexe beenbreuk zorgde ervoor dat de rugbycarrière vroegtijdig gestopt moest worden. Peter maakte vervolgens de overstap naar de rolstoelsprint wat hem onder andere al twee gouden medailles opleverde op de Paralympische spelen in Rio 2016 en in Tokyo in 2021, hij werd Wereldkampioen in 2015, 2017, 2019 en 2023, Europees kampioen in 2016, 2018 en 2021, winnaar van het Vlaams Sportjuweel in 2016 en Paralympiër van het jaar in 2017, 2018 en 2021. Een palmares om “U” tegen te zeggen!

Bovendien geeft Peter ook presentaties en interviews over hoe je steeds verder moet in het leven. Dit op basis van zijn ervaringen als Paralympische Topsporter. Hierbij spelen de krachten van Peter een enorme rol! Hij is motiverend, inspirerend en hij heeft een enorm doorzettingsvermogen. En laat dit nu net de zaken zijn, die ook onze patiënten mentaal kunnen ondersteunen.

De keuze voor Peter Genyn was dus snel gemaakt. Bovendien is hij een dorpsgenoot van “Nils”, wat het nog specialer maakt. en 

PEP-TALK van Peter ...

Komt weldra … Nog even geduld!Een kaartje doet altijd deugd!

In de goodiebags, die vzw SuperNils uitdeelt tijdens de SuperNilsdagen in onze partnerziekenhuizen, vind je vanaf nu ook een gehandtekend kaartje van Peter Genyn.

Gewoon om een hart onder de riem te steken.