LET OP: je bent nog niet op de pagina die je alles vertelt over belangrijke organisaties.  We lichten hier alvast een tipje van de sluier op, maar de volledige inhoud kan je pas lezen na invoeren van het wachtwoord. Dat ontvang je als werkend lid of als werknemer van een bedrijf dat vzw SuperNils ondersteunt. Patiënten van onze partner-ziekenhuizen ontvangen uiteraard hun wachtwoord gratis.

Heb je een wachtwoord? Klik dan op de onderstaande knop om verder te gaan en leer alle organisaties beter kennen!

Patiëntenorganisaties en lotgenotenverenigingen

Onco-hematologie … er zijn veel verschillende kankers die onder deze noemer vallen. Zo is er Hodgkin en Non-Hodgkin, Waldenström, Lymphona, acute leukemie, enz. Patiënten die lijden aan één van deze ziektes hebben specifieke vragen, specifieke noden. Ze willen de juiste informatie krijgen over de ziekte en haar behandelingen, ze willen contact met lotgenoten, die weten waarover ze praten, omdat ze in hetzelfde schuitje zitten.

Om de patiënten, maar ook hun familieleden, hiermee verder te helpen, deelt vzw SuperNils hier graag enkele websites van verschillende patiëntenorganisaties en lotgenotenverenigingen. Zo hebben jullie enkele correcte gegevens bij de hand en kunnen jullie rechtstreeks in contact treden met de meest aangewezen persoon. Hij/Zij zal jullie graag verder helpen.

Vzw SuperNils is lid van het BHS-PaC (Belgian Haematological Society – Patient Committee) en heeft dus zelf ook rechtstreeks contact met al deze organisaties. Mocht je problemen ondervinden met het contact of weet je niet bij wie je juist terecht kan, dan willen wij je, waar mogelijk, verder helpen. 

Ondersteunende organisaties

Sommige organisaties bieden allerhande ondersteuning aan patiënten en hun familieleden. Dat kan gaan van het organiseren van vakanties en activiteiten tot het ondersteunen van het mentale welzijn. We geven hier alvast een beperkt overzicht van deze organisaties.

Informatieve organisaties en websites

We geven ook graag wat inlichtingen over organisaties en websites waar je terecht kan voor informatie over je ziekte en de gevolgen ervan. Maar wees gerust, … er zijn er nog meer!

Organisaties voor rouw en verlies

De wetenschap heeft al veel bereikt in het onderzoek naar de behandeling en genezing van ernstige ziektes, zoals kanker. Veel mensen genezen dan ook van zo’n ziekte en kunnen hun leven terug opnemen.

Soms loopt het echter ook slecht af en komt de patiënt te overlijden. Een dierbare verliezen, is nooit prettig en heeft altijd een impact op het leven van zij die achterblijven. Of het nu om een ouder persoon gaat of om een jong iemand, of het nu om een ouder gaat, een goede vriend of je kind … Altijd zullen er rouwenden achterblijven, mensen die hun verdriet een plaatsje moeten geven en het leven terug moeten oppakken. Sommige mensen kunnen dat alleen, anderen hebben een luisterend oor nodig of willen praten met mensen die hetzelfde meemaakten.

Weet ook dat rouwen niet alleen voorkomt bij een definitief afscheid. Ook het krijgen van een slechte diagnose kan een proces van rouw en verdriet op gang brengen. Je moet immers (tijdelijk) afscheid nemen van bepaalde gewoontes in je leven (levenskwaliteit kan dalen, sociale contacten verminderen, niet naar werk of school, geen sport, enz.). We noemen dat “levend verlies“. Ook mensen die hiermee geconfronteerd worden, hebben baat bij een luisterend oor, bij wat steun en hulp.

Onderstaande organisatie wil je daarbij helpen … Als lid leer je er natuurlijk nog veel meer kennen!