We have a dream

a green dream ...

Vzw SuperNils heeft inderdaad een droom, een grote droom. Ooit zouden we graag ergens in België, maar liefst in onze thuisgemeente Kalmthout, een heus SuperNils-bos aanplanten. Deels ter nagedachtenis aan onze fantastische zoon en bezieler van SuperNils, maar ook om de natuur een stukje terug te geven aan moeder Aarde. Zo helpen we mee aan de vergroening van onze wereldbol, wat alleen maar voordelen kan hebben voor de mensen die er wonen.

Waarom zouden we onze wereldbol vergroenen? En wat heeft de werking van SuperNils daarmee te maken? 

De organisatie wil haar doelstellingen en werking zo duurzaam mogelijk realiseren. Daarom zoeken we steeds naar duurzame produkten om in onze pakketten te verwerken. Zo weinig mogelijk plastiek, maar wel gerecycleerde materialen. Daar waar het kan (hygiëne) ook werken met herbruikmateriaal. Geschenken aanbieden die nuttig zijn en niet zomaar op de afvalberg belanden. Alle kleine beetjes helpen om ons milieu opnieuw leefbaarder te maken.

Ook het aanplanten van een bos of zelfs meerdere bossen in Vlaanderen helpt bij het oplossen van de milieuproblematiek. Ze helpen de lucht die we inademen te zuiveren, ze filteren het water dat we drinken en ze bieden leefruimte voor dieren. Bomen voorkomen overstromingen en erosie en helpen de bodem te vullen met voedingsstoffen die nodig zijn voor de landbouw. Kortom, ze zorgen voor een betere en gezondere leefomgeving. Op die manier ondersteunen we dus ook de mensen die vechten tegen kanker of een andere ernstige ziekte. 

Gemeente Kalmthout als waardevolle partner!

Er zijn gesprekken geweest met de Gemeente Kalmthout. Kalmthout is een gemeente waar natuur, heide en bos enorm belangrijk zijn. Jaarlijks voorzien ze in de begroting de nodige middelen om bomen aan te planten, te vervangen of nieuwe bossen (bosjes) aan te planten. Zij en vzw SuperNils hebben dus dezelfde doelstelling. Samen kunnen we iets moois creëren. Enkele concrete ideeën kwamen reeds op tafel en zullen in de nabije toekomst verder worden uitgewerkt.

De eerste stap werd gezet op woensdag 29 november 2023, met dank aan de Gemeente (onze Burgemeester Lucas Jacobs, Jan Oerlemans) en in het bijzonder de mensen van de Groendienst (met Johan Breugelmans als trekker van het idee). Op De Roerdomp werd een herinneringsboom geplant voor vzw SuperNils, vlakbij de geboorteplek van Nils, de bezieler van onze organisatie. Het werd een prachtige eik, een sterke boom die bestand is tegen de veranderingen van onze natuur. De boom kan een mooie plek worden voor familie en vrienden, die Nils hebben gekend en even aan hem willen terugdenken. De aanplanting gebeurde in het bijzijn van familie, vrienden en buren, onze Burgemeester Lukas Jacobs, Jan Oerlemans en uiteraard de mensen van de Groendienst. Via onderstaande fotoreportage laten we jullie even mee genieten van dit emotionele moment, dat werd afgerond met een warm kopje koffie of thee.

De Gemeente Kalmthout ziet verdere samenwerking met onze organisatie zeker zitten. Zo zouden er nog andere herinneringsbomen kunnen komen in de gemeente, maar ook de aanplanting van een SuperNils-bos zit bij de mogelijke plannen. 

Als het dan ooit zover komt (zulke ideeën hebben tijd nodig), zullen geïnteresseerden een boom kunnen aankopen voor het goede doel. Die bomen worden dan aangeplant in het SuperNils-bos, dat toegankelijk zal zijn voor het publiek en waar kinderen fijn zullen kunnen spelen. Voor sommigen zal het ook een herdenkingsplek worden, waar in alle rust aan de mooie jaren met Nils, of andere geliefden, kan gedacht worden. Er kan een soort “monument” komen, waar mensen boodschappen van hoop en herinnering kunnen achterlaten, leesbaar voor iedereen. Een bos met een VISIE dus.